2021-02-10 13:00Pressmeddelande

Storebror samlar hjärtan i dataspel till sin hjärtsjuka lillasyster

För att uppmärksamma det faktum att 2000 barn varje år föds med hjärtfel kommer hjärtsjuka Sagas två storebröder att köra en livestream på den populära livestreamingtjänsten Twitch för att samla in pengar till drabbade barn.

Stockholm 2021-02-10 - På söndag är det Alla hjärtans dag, men vad många kanske inte vet är att dagen även firas som "Alla hjärtebarns dag" för att lyfta det faktum att 2000 barn varje år föds med hjärtfel.

Tvååriga Saga är en av dessa barn. Hon föddes med ett så kallat enkammarhjärta, Tricuspidalisatresi, och har redan genomgått tre öppna hjärtoperationer. För att uppmärksamma problemet kring medfödda hjärtfel kommer Sagas pappa Daniel, 10-årige storebror Eddie och hans lillebror Ville därför att köra en livestream på den populära livestreamingtjänsten Twitch för att sprida kunskap och samla in pengar för att hjälpa barn med medfödda hjärtfel.

”I tv-spelsvärlden så innebär hjärtan liv och hälsa. På alla hjärtans dag kommer vi därför att spela Zelda 'Breath of the Wild' och andra spel med fokus på insamlandet av hjärtan – eftersom Saga och alla andra barn förtjänar ett fullt liv”, säger Sagas pappa Daniel Ljungström. 

Hjärtebarnsfonden vädjar om mer stöd till forskningen för att fler små lagade barnhjärtan ska fortsätta slå: "Varje år får 2000 familjer i Sverige beskedet att deras nyfödda barn har fel på sitt hjärta. Det kan röra sig om allt från mindre hål som växer igen av sig själv till livshotande situationer som kräver omedelbar operation. I dag lever fler än 90 000 personer med medfött hjärtfel, varav 20 000 är under 18 år,” säger Johan Björkman, kommunikationsansvarig Hjärtebarnsfonden.

Se bakgrundsfilmen om Saga och hennes bröder här.

Se på när Eddie och Ville samlar hjärtan för Saga, live på alla hjärtebarns dag, söndag kl 14:00 på Twitch.tv/thelegendofsaga

Alla intäkter går till Hjärtebarnsfonden – organisationen som bidrar till forskning och stöttar barn som drabbas av medfödda hjärtfel och deras familjer.

 


Om Hjärtebarnsfonden

Hjärtfel är den vanligaste medfödda missbildningen. Ett trasigt barnhjärta förändrar allt. Varje år får 1000 familjer i Sverige beskedet att deras nyfödda barn har fel på sitt hjärta. Det kan röra sig om allt från mindre hål som växer igen av sig själv till livshotande situationer som kräver omedelbar operation. I dag lever fler än 40 000 personer med medfött hjärtfel, varav närmare hälften är under 18 år. Hjärtebarnsfonden är en riksomfattande, oberoende intresseorganisation som sedan 1975 aktivt arbetar för att ge röst åt hjärtebarnen och deras familjer och därmed synliggöra och förbättra deras ofta mycket tuffa livssituation. Hjärtebarnsfonden samlar drygt 6000 medlemmar i 12 Hjärtebarnsföreningar lokalt förankrade över hela Sverige. En trettonde förening är nationellt verksam och samlar vuxna med medfött hjärtfel, GUCH, (Grown up with Congenial Heart Disease) Det är Sveriges enda patientförening för denna grupp.