2023-09-29 09:37Pressmeddelande

Idag på Världshjärtdagen är vi framme

Friluftsklädda vandrare som går upp för en backe i Spanien.Några av vandrarna längs pilgrimsleden i Spanien.

Med mer än ett och ett halvt varv runt jorden och två miljoner insamlade kronor sedan starten är Walk4Lifs succé ett faktum. Den 29 september, på Världshjärtdagen, går de i mål. 

Flera hundra detalagare i Sverige och två team i Spanien har nu nått sitt mål.

Walk4Life är Hjärtebarnsfondens friskvårdsevent där man genom att delta i vandringen i Spanien eller stegutmaning i Sverige uppmärksammat medfödda hjärtfel och samlat in pengar till fondens arbete för att ingen ska lida av ett medfött hjärtfel. 

– Det här är en så mäktig upplevelse som ingen vill missa. Så vi öppnar möjligheterna att anmäla sig till nästa års Walk4Life redan nu, säger Billy Ydefjäll, initiativtagare och insamlingschef på Hjärtebarnsfonden.

Walk4Life hade premiär förra året med fyra team som besökte norra Spanien och vandrade längs pilgrimslederna i en vecka. Nu har eventet ynglat av sig och också fått en digital version, Walk4Life Sverige, där man kan gå 10.000 steg om dagen i 29 dagar, varhelst man befinner sig. Det senare är ett samarbete med appen Tappa.se. 

Den 29 september är Världshjärtdagen och en av Hjärtebarnsfonden stora dagar på året. Förutom Walk4Life har det arrangerats fotbollscup i Luleå, en löptävling som heter Urban City Run och insamlingar på flera håll i Sverige. 

– Det här är en så viktig dag för världens alla hjärtfel. Nu har vi chansen att synas och lyfta frågan om världens vanligaste missbildning och vi tar den, säger Hjärtebarnsfondens kommunikationschef Mattias Barsk.


Om Hjärtebarnsfonden

Varje år får föräldrar till 2000 barn i Sverige beskedet att deras barn har fel på sitt hjärta. Det kan röra sig om allt från mindre hål som växer igen av sig själva till livshotande situationer som kräver omedelbar operationen. I dag lever fler än 70 000 personer med medfött hjärtfel varav ungefär 30 000 är barn. Hjärtebarnsfonden är en riksomfattande, oberoende intresseorganisation som sedan 1975 aktivt arbetar för att ge röst åt hjärtebarnen och deras familjer och därmed synliggöra och förbättra deras ofta mycket tuffa livssituation. Hjärtebarnsfonden samlar drygt 5 700 medlemmar i 13 föreningar över hela Sverige. www.hjartebarnsfonden.se