2024-02-14 06:00Pressmeddelande

Gripande berättelser om kampen mot hjärtfel i ny bok

Ett barn med grafisk text där det står "Ett trasigt barnhjärta förändrar allt" i rött. Texten som går uppifrån och ner bildar som ett ärr på bröstet.

Pressmeddelande
2024-02-14

Hjärtebarnsfonden samlar 10 familjers berättelser i en ny bok med titeln "Ett trasigt barnhjärta förändrar allt". Syftet är att stärka kunskapen och öka igenkänningen för de 2 000 familjer som varje år får beskedet att deras nyfödda barn drabbats av ett hjärtfel.

STOCKHOLM, Februari 14: Idag på alla hjärtebarns dag släpper Hjärtebarnsfonden boken "Ett trasigt barnhjärta förändrar allt" – 10 rörande berättelser från olika familjer som konfronteras med den oförutsägbara och ibland skrämmande verkligheten av att ha ett barn med hjärtfel. Varje år föds 2 000 barn med hjärtfel, och varje dag får föräldrar till sex barn i Sverige veta att just deras nyfödda har ett medfött hjärtfel, vilket är den vanligaste missbildningen i världen.

Genom att ge en röst åt dessa familjer och deras upplevelser, hoppas Hjärtebarnsfonden att boken kommer att öka medvetenheten och förståelsen för denna ofta övergivna del av samhället.

Vi får i boken bland annat möta Paola Palacios, vars son Nicolas lever med ett donerat hjärta; Caroline Barthelson, vars son Tim bara blev 14 månader gammal; Olivia Jawad, vars dotter Janiyah lever med ett halvt hjärta och endast en lunga, och Oskar Hellqvist, som använde sina känslor som bränsle för att skapa Hjärtebarnsfondens uppmärksammade reklamkampanjer. I boken berörs även frågor som rör relationer, adoption, kommunikation, ärrångest, utbrändhet − och tacksamheten över livet. 

"Denna gripande bok är ett resultat av det pågående arbete som Hjärtebarnsfonden utför för att stödja forskning och utveckling inom hjärtebarnsvården. Livet med ett hjärtebarn är en resa fylld av utmaningar och prövningar, men också av oändlig kärlek och styrka. Genom att dela dessa gripande berättelser från våra hjärtebarnsfamiljer hoppas vi att andra som kämpar med liknande situationer ska finna tröst och hopp" säger Linda Sundberg, generalsekreterareHjärtebarnsfonden.  

Författare är Christian von Essen, som är frilansskribent och driver podcasten Heja Framtiden. Redaktör är Mattias Barsk och ansvarig utgivare Linda Sundberg, generalsekreterare på Hjärtebarnsfonden.

Boken finns till försäljning på https://hjartebarnsfonden.se/gavoshop till ett pris av 200 kronor. 

Pengarna som samlas in genom försäljningen av boken kommer att gå direkt till att stärka denna viktiga insats.

 

Vill ni komma i kontakt med någon av de medverkande eller författaren? 

Mattias Barsk, Kommunikationschef, Hjärtebarnsfonden

mattias.barsk@hjartebarnsfonden.se

Tel: 0739 330 615

 

Om Hjärtebarnsfonden

Varje år får föräldrar till 2000 barn i Sverige beskedet att deras barn har fel på sitt hjärta. Det kan röra sig om allt från mindre hål som växer igen av sig själva till livshotande situationer som kräver omedelbar operation. I dag lever fler än 70 000 personer med medfött hjärtfel varav ungefär 30 000 är barn.

Hjärtebarnsfonden är en riksomfattande, oberoende intresseorganisation som sedan 1975 aktivt arbetar för att ge röst åt hjärtebarnen och deras familjer och därmed synliggöra och förbättra deras ofta mycket tuffa livssituation. Hjärtebarnsfonden samlar drygt 5700 medlemmar i 13 föreningar över hela Sverige. www.hjartebarnsfonden.se

Om Hjärtebarnsfonden

Varje år får föräldrar till 2000 barn i Sverige beskedet att deras barn har fel på hjärtat. Det kan röra sig om allt från mindre hål som växer igen av sig själva till livshotande situationer som kräver omedelbar operation. I dag lever fler än 70.000 personer med medfött hjärtfel och de blir allt fler. Hjärtebarnsfonden är en riksomfattande, oberoende intresseorganisation som sedan 1975 aktivt arbetar för att ge röst åt hjärtebarnen och deras familjer och därmed synliggöra och förbättra deras ofta mycket tuffa livssituation. Hjärtebarnsfonden stödjer också svensk forskning om medfött hjärtfel. Hjärtebarnsfonden samlar drygt 5700 medlemmar i 12 föreningar över hela Sverige.