2022-09-15 07:39Pressmeddelande

De samlar in pengar för varje steg de tar

Två personer med ryggen mot kameran, de har röda tröjor där det står Camino De Santiago 2022 på ryggen.Ett hundratal medlemmar från Walk4Life samlar in pengar till Hjärtebarnsfonden genom att vandra dryga 100 kilometer den här veckan.

De tar mer än hundratusen steg för livet och har samlat in över 1,5 miljoner kronor.

Just nu är fyra gäng från Linköping, Lund, Växjö och Stenungsund i nordvästra Spanien och vandrar, för hjärtsjuka barns skull.

Nära 100 deltagare från initiativet Walk4Life i Sverige går pilgrimsvandringen till Santiago de Compostela och samlar samtidigt in pengar till barn och familjer som drabbats av medfödda hjärtfel. 

- Vi har träffats upp till en gång i veckan under året som gått, och nu ses vi här och går uppemot 25 kilometer per dag. Det här är ett fantastiskt sätt att få uppmärksamma medfödda hjärtfel och samla in pengar till barnen, familjerna och forskningen, berättar Billy Ydefjäll, insamlingschef på Hjärtebarnsfonden, som själv är med på vandringen.

Även Hjärtebarnsfondens generalsekreterare Linda Sundberg går med familj och sitt team från Växjö.

- Vi har en otrolig uppslutning kring det här och avslutningen kunde inte bli bättre. Vilka gäng vi har här, säger hon. 

De fyra lagen från Linköping, Lund, Växjö och Stenungsund har tillsammans nära 100 deltagare på plats och lagen går runt 120 kilometer innan de är framme vid Santiago de Compostela och den stora katedralen där. 

Medfödda hjärtfel är den vanligaste missbildningen bland nyfödda och drabbar 2000 barn per år. 


Om Hjärtebarnsfonden

Hjärtfel är den vanligaste medfödda missbildningen. Ett trasigt barnhjärta förändrar allt. Varje år får 2000 familjer i Sverige beskedet att deras nyfödda barn har fel på sitt hjärta. Det kan röra sig om allt från mindre hål som växer igen av sig själv till livshotande situationer som kräver omedelbar operation. I Sverige lever idag 80 000 personer med medfött hjärtfel, varav över 30 000 av dem är barn. Hjärtebarnsfonden är en riksomfattande, oberoende intresseorganisation som sedan 1975 aktivt arbetar för att ge röst åt hjärtebarnen och deras familjer och därmed synliggöra och förbättra deras ofta mycket tuffa livssituation. Hjärtebarnsfonden samlar drygt 6000 medlemmar i 12 Hjärtebarnsföreningar lokalt förankrade över hela Sverige. En trettonde förening är nationellt verksam och samlar vuxna med medfött hjärtfel, GUCH, (Grown up with Congenial Heart Disease) Det är Sveriges enda patientförening för denna grupp.


Kontaktpersoner

Linda Sundberg
Generalsekreterare
Linda Sundberg